Pośród ogromnej ilości dań typowo mięsnych i serów w jakie obfituje kuchnia niemiecka oraz wszechobecnego piwa zapomina się nieco o deserach i ciastach a są one przyrządzane wedle typowych receptur podobnie jak w innych krajach. Choć tradycje cukiernicze u naszych zachodnich sąsiadów nie są zbyt bogate to można pośród tamtejszych słodkości znaleźć ciasta i desery na widok których nikt się nie powstrzyma aby ich skosztować.
Niewątpliwie sztandarowym deserem podawanym po obiedzie jest wywodzące się z Austrii ciasto z jabłkami. Serwowane jest na gorąco a sekret jego smaku kryje się w nadzieniu wykonanym z kwaśnych jabłek, rodzynek moczonych w rumie z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany farsz zawija się w płat cienkiego ciasta składającego się z wody, oleju, mąki, jednego jajka i odrobiny soli. Niektórym przypomina to przepis na ciasto makaronowe, bo w zasadzie niczym się nie różni.
Ciasto koniecznie powinno być podawane na ciepło, często w towarzystwie lodów waniliowych lub śmietankowych albo też bitej śmietany. Niewątpliwie cieszącymi się największą popularnością owocami są w Niemczech właśnie jabłka. Zaraz po nich występują wiśnie będące składnikiem słynnego Szwarcwaldzkiego tortu przekładanego bitą śmietaną i wiśniami.
W okresie przedświątecznym w wielu niemieckich domach tradycją jest wypiek ciasteczek. Nieraz kobiety zbierają się w kilkuosobowe grupy aby przygotowywać je razem. Wiąże się z tym pewnego rodzaju zwyczaj polegający na pakowaniu owych ciasteczek i składaniu ich w podarunku znajomym. Jednymi z nich są Vanillekipferl wykonane jak sama nazwa wskazuje z ciasta waniliowego, kruchego z dodatkiem migdałów lub też aromatu migdałowego.
Natomiast ciasteczka z nadzieniem zwane Spitzbuben nadziewane są dżemem z dodatkiem konfitury różanej. Z ich wykonaniem nie ma najmniejszego problemu, zdobyły popularność także wśród polskich gospodyń i podobno są bardzo smaczne. Świetnym deserem podawanym w niemieckich restauracjach, cukierniach jak też wypiekanych w domach jest ciasto czekoladowe.