Ci którzy odwiedzili kraj naszych zachodnich sąsiadów z pewnością mieli okazję się przekonać, że kuchnia niemiecka jest raczej treściwa niezbyt przepada się tam za zwykłymi zupami. Bądź co bądź nie należą one do tradycji tamtejszej kuchni, tak więc jest ich dosyć mało, jeśli chodzi o wybór w restauracjach czy w ogóle pośród niemieckich przepisów kulinarnych.
Ponieważ Niemcy to kraj gdzie spożywa się duże ilości mięsa pod każdą postacią jedną z najbardziej znanych zup jest Gulaschsuppe przypominająca nieco gulasz węgierski jednak w nieco rozcieńczonej wersji. Do jej przygotowania potrzebne jest mięso wołowe pokrojone w kostkę, warzywa: cebula, czosnek, papryka, ziemniaki oraz przyprawy takie jak: majeranek, kminek, ocet winny oraz przecier pomidorowy. Sposób przygotowania nie różni się w zasadzie niczym od tego który jest praktykowany w Polsce.
Mięso należy podsmażyć wraz z cebulką a następnie z dodatkiem przypraw poddawane jest duszeniu i gotowaniu. Warzywa typu ziemniaki i papryka dodawane są pod koniec gotowania wraz z przecierem pomidorowym. Innym zapożyczeniem w kwestii zup jest danie wywodzące się rodem z Serbii a mianowicie Bohnensuppe oraz zupa z czerwonej cebuli podobna do tej jaką przygotowują Francuzi zwana Zwiebelsuppe serwowana z dodatkiem grzanek i sera. Jeśli chodzi o zupy podawane na wschodzie kraju, żartobliwie określa się je jako spadek po NRD czyli Soljanka i Letscho.
Soljanka to kwaśna i ostra zupa ukraińska przygotowywana z mięsem lub pokrojona kiełbasą, często też jej składnikami są i jedno i drugie. Swoją kwaskowatość zawdzięcza ogórkom kiszonym oraz przecierowi pomidorowemu dwóm nieodzownym składnikom. Z kolei Letscho to potrawa typowo saksońska. Natomiast typowo niemieckimi zupami są klarowne buliony podawane obowiązkowo z knedlami co jest główną specjalnością terenów bawarskich. Tam też do bulionu dodaje się klopsiki.
Ponadto wyróżniającą się spośród niemieckich zup jest Biersuppe przygotowywana z dodatkiem piwa, Aalsuppe z węgorza oraz mus ziemniaczany oczywiście z kiełbasą. Niemcy specjalizują się także w przygotowywaniu jednogarnkowej, szybkiej i pożywnej zupy noszącej nazwę Eintopf. Zastępuje ona dwudaniowy obiad i ma postać gulaszu lub gęstej potrawki. Zupy niemieckie są dobra propozycją dla osób lubiących nietypowe zupy, treściwe i bardzo pożywne.