Tradycja to skarb każdego narodu, zwłaszcza jeśli chodzi o gotowanie. Dobrze wiemy jak smakują typowo- polskie dania przygotowywane wedle staropolskich przepisów, są smaczne, obfite i cieszą oko niejednego smakosza a co najważniejsze wyróżniają się oryginalnym smakiem w zależności od regionu kraju.
Podobnie jest w Niemczech. Tamtejsze tradycyjne dania rozróżniane są względem swego pochodzenia. Zachód; kraina Schwarzwaldu to typowe wpływy francuskie i szwajcarskie. Aż trudno uwierzyć, ale wyróżniają się na tle całego kraju użyciem świeżych warzyw, obfitością dań rybnych jak też potraw przyrządzanych z użyciem innych owoców morza. Tam też ta tendencja utrzymuje się cały czas, wystarczy udać się do Nadrenii aby się o tym przekonać.
Jednak jeśli, mówimy o tradycji w kuchni niemieckiej to typowymi jej przedstawicielami są różnego rodzaju kiełbasy, wytwarzane właściwie w każdym zakątku tego kraju i spożywane na wiele nieraz dziwnych sposobów. Ponadto trzeba wspomnieć o różnych daniach mięsnych, które koniecznie mają być tłuste, dobrze przyprawione, czyli na ostro no i nie ma mowy o małych porcjach. Niemcy są jednym z tych krajów gdzie najwięcej spożywa się mięsa czerwonego zwłaszcza wieprzowego, kilkadziesiąt kilogramów rocznie w przeliczeniu na jednego obywatela. Jest to dosyć dużo tak więc z całą pewnością można stwierdzić, że tradycja kuchni niemieckiej oparta jest głównie na potrawach mięsnych.
Narodowym daniem w tym kraju jest pieczeń z sosem, to niemalże podstawa. Jest przyrządzana w zasadzie z różnych gatunków mięsa wieprzowiny, wołowiny jak też baraniny a najlepiej w tym celu użyć mięsa marynowanego. Marynatę przygotowuje się obowiązkowo z użyciem piwa, to niemalże narodowy napój niemiecki i nie powinno go tam zabraknąć. Oprócz tego dodać należy marchew cebulę, liście laurowe, pieprz czarny, kilka ziaren jałowca oraz liście szałwii. Wszystkie te składniki gotuje się przez kilka minut a następnie studzi aby móc nim zalać dorodny kawałek mięsa.
Sekretem smaku tejże pieczeni jest właśnie leżakowanie w tak przygotowanej marynacie przez 24 godziny. Należy też pamiętać ażeby mięso nabrało odpowiednich właściwości powinno być regularnie obracane w zalewie. Po wyjęciu i osączeniu mięso jest lekko obsmażone na patelni a następnie duszone w dużym rondlu.